Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η ΜΟΤ.Ε.Κ. σύμφωνεί και στηρίζει την δημόσια διαμαρτυρία της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, για την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή, από το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά την κατάργηση της ευθύνης του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, για αποζημιώσεις από τροχαία αυτοκινητικά ατυχήματα.
Συγκεκριμένα διαμαρτυρόμαστε γιατί, η τροπολογία αυτή προβλέπει:

1. Την κατάργηση της Ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου, για καταβολή αποζημιώσεων, που αφορούν χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης των θυμάτων από τροχαία αυτοκινητικά ατυχήματα.
2. Με την τροπολογία αυτή για τις υπόλοιπες ζημίες μπαίνει ...«πλαφόν» (ανώτατο όριο) 100.000€, για το ποσό αυτό οι αποζημιώσεις δε θα καταβάλλονται στο σύνολό τους, αλλά θα περικόπτονται βάσει κλίμακας, υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, οι οποίες θα κυμαίνονται σε ποσοστά από 10% έως 40%

Η τροπολογία αυτή, εάν τελικά ψηφιστεί ως έχει, τινάζει στον αέρα το όλο σύστημα ,από τροχαία αυτοκινητικά ατυχήματα, και αναμένεται να προκαλέσει σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα και ανεπανόρθωτη βλάβη στα οικονομικά συμφέροντα, τόσο των παθόντων, αλλά και των υπαιτίων - ασφαλισμένων σε πτωχεύουσες ασφαλιστικές εταιρείες.
Επειδή η τροπολογία αυτή, αποδυναμώνει τους καταναλωτές, ζητάμε αφενός να αποσυρθεί, αλλά και εάν παραμείνει, να μη ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων, διότι:

α.- Τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων με σοβαρότατες σωματικές κακώσεις, αναπηρίες και ανικανότητες θα στερηθούν, του συντριπτικά μεγαλυτέρου μέρους των αποζημιώσεών τους, και θα βρεθούν σε απελπιστική θέση, αφού δε θα μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη νέα διαμορφωθείσα, δυσάρεστη, για αυτά, κατάσταση.
β. Χωρίς αποζημίωση θα παραμείνουν και οι οικείοι των θανατωθέντων σε τροχαία αυτοκινητικά ατυχήματα, αφού η μοναδική, κατ' ουσίαν, αποζημίωσή τους είναι η καταργούμενη πλέον χρηματική τους ικανοποίηση, λόγω ψυχικής οδύνης.
γ. Μετά βεβαιότητος θα οδηγηθούν σε προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή και οικονομική καταστροφή, οι υπαίτιοι των ατυχημάτων, οι οποίοι είχαν την ατυχία να ασφαλίσουν τα οχήματά τους σε ασφαλιστική εταιρεία, της οποίας η άδεια ανακλήθηκε.

Με δεδομένο το γεγονός ότι, ήδη έχει ανακληθεί η άδεια από ένα μεγάλο αριθμό ασφαλιστικών εταιρειών και επίκειται να γίνει το ίδιο σε βραχύ χρονικό ορίζοντα και με άλλες, που περιμένουν τη σειρά τους, ενώ, όπως είναι γνωστό, κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων οχημάτων, είναι προφανές, ότι:
Επειδή οι ρυθμίσεις της κατατηθεμένης τροπολογίας, είναι κοινωνικά απαράδεκτες, καλούμε εμείς οι καταναλωτές, το Υπουργείο Οικονομικών, να αποσύρει άμεσα την σχετική τροπολογία, "κατάργηση της Ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου ", διότι εάν παραμείνει και ψηφιστεί ως έχει από την Βουλή των Ελλήνων, δημιουργείται το μεγαλύτερο "μπάχαλο" εις βάρος των καταναλωτών.
Τέλος, γνωστή σε μας τους καταναλωτές παραμένει η απάντηση, γιατί η πολιτεία (Υπουργείο Οικονομικών) αρέσκεται , από την μια να Νομοθετεί και από την άλλη να Διαγράφει Νομοθεσία, και μάλιστα να απαλλάσσει το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ από την ευθύνη αποζημίωσης στους πολίτες, και ακόμα να φορτώνει βάρη σε "θύματα των τροχαίων",σε αδύναμους πολίτες, που θα βρεθούν ανα πάση στιγμή σε τροχαίο αυτοκινητικό ατύχημα. Η ΄Ενωση μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), ως ΄Ενωση Καταναλωτών, κρίνει το βήμα της πολιτείας ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά άδικο, να προβεί σε αψυχολόγητες για τους καταναλωτές ρυθμίσεις, για τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουν, (ανεργία, ακρίβεια, μείωση μισθών-συντάξεων κ.λ.π) και καλεί την Κυβέρνηση, προβεί στην άμεση απόσυρση της κατατειθεμένης Τροπολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: