Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΓΙΔΑ ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ


Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν προλαβαίνουν τον Γρηγόρη. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν περπατούν αρκετά γρήγορα για να μπορούν να διασχίσουν εγκαίρως τις διαβάσεις στα φανάρια, αποκαλύπτει έρευνα στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημιακού Κολεγίου στο Λονδίνο, το 76% των ανδρών και το 85% των γυναικών άνω των 65 ετών δεν μπορεί να αναπτύξει την απαιτούμενη ταχύτητα των 1,2 μέτρων ανά δευτερόλεπτο (4,32 χιλιόμετρα την ώρα).
Αυτό είναι το διεθνές όριο ταχύτητας για τις διαβάσεις, το οποίο εφαρμόζει και το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από προηγούμενη έρευνα (Health Survey for England, HSE), η οποία περιλάμβανε στο αντιπροσωπευτικό δείγμα της 3.145 άτομα άνω των 65. Μεταξύ αυτής της ομάδας ηλικιωμένων, περίπου οι εννέα στους δέκα υποβλήθηκαν σε τεστ ταχύτητας με τη βοήθεια νοσοκόμας.
Η μέση ταχύτητα βάδισης υπολογίστηκε στα 0,9 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (3,24 χλμ/ώρα) για τους άνδρες και στα 0,8 μέτρα ανά δευτερόλεπτο για τις γυναίκες (2,88 χλμ/ώρα).
Οι ταχύτητες αυτές «βρίσκονται πολύ κάτω από το όριο ταχύτητας που απαιτείται για να διασχίσει κανείς μια διάβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες περιοχές του κόσμου» αναφέρει η ομάδα της Δρ Λάρα Άσερ.
«Το περπάτημα είναι μια σημαντική δραστηριότητα για τους ηλικιωμένους, καθώς προσφέρει συστηματική άσκηση και άμεσα οφέλη για την υγεία» σημειώνει η ερευνήτρια.
«Οι γηραιότεροι πεζοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τροχαίου λόγω της μειωμένης ταχύτητας βάδισης, τη μειωμένη ταχύτητα λήψης αποφάσεων και δυσχερειών στην αντίληψη».
«Ο ανεπαρκής χρόνος στις διαβάσεις ίσως δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου για τους πεζούς, σίγουρα όμως αποθαρρύνει τα άτομα αυτής της ομάδας του πληθυσμού από το να προσπαθήσουν καν να διασχίσουν το δρόμο».
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: