Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΓΙΑ ΖΩΗ

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στο in.gr στις 23/7/2007 και δείχνει για μία ακόμη φορά πώς η μοτοσυκλέτα αποτελεί έμπνευση για την ίδια τη ζωή.

Ένας 53χρονος πρώην πυτοτεχνουργός από την Αυστρία ολοκλήρωσε το γύρο του Βορείου Ημισφαιρίου με μοτοσικλέτα οδηγώντας με τα δύο μεταμοσχευμένα χέρια του, εφαρμόζοντας στην πράξη το μότο του «ποτέ μην τα παρατάς».

Ο Τέο Κελτζ, ένα ιατρικό θαύμα με σιδερένια θέληση, έχασε τα χέρια του πριν από 13 χρόνια, προσπαθώντας να εξουδετερώσει μια παγιδευμένη επιστολή που είχε στείλει ο διαβόητος βομβιστής της Αυστρίας Φρανζ Φουκς.

Έπειτα από επαφές με περίπου 50 χειρουργούς από όλο τον κόσμο, ο Κελτζ απέκτησε νέα χέρια το 2000 έπειτα από μια επέμβαση 17 ωρών σε νοσοκομείο του Ίνσμπρουκ. Ήταν μόλις ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση άνω άκρων.

Αν και δεν αισθάνεται πόνο στα νέα του χέρια, ο απτόητος Αυστριακός έχει αίσθηση της αφής και μπορεί να εκτελεί λεπτές κινήσεις. Σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, μπόρεσε με λίγη δυσκολία να ξεκουμπώσει τα μανίκια του για να δείξει τις ουλές, αναφέρει το Reuters.

Λάτρης των δικύκλων από μικρή ηλικία, ο Κελτζ έκανε το γύρο του κόσμου το 2006 περνώντας από τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Οδηγώντας μια BMW 1.000 κυβικών του 1976, ολοκλήρωσε το ταξίδι σε 86 ημέρες, χάνοντας λόγω βλαβών και προβλημάτων στα τελωνεία τον συμβολικό στόχο των 80 ημερών, εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν.