Είναι γνωστή σε όλους η ευρεία αποδοχή των κινεζικών προϊόντων στην ελληνική αγορά. Δυστυχώς όμως δεν είναι γνωστά τα προβλήματα τους.
Ως καταναλωτές είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε προϊόντα τα οποία πληρούν τις ευρωπαικές προδιαγραφές.
Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιο προϊόν πληρεί τις προδιαγραφές αλλά μόνο στο τυπικό μέρος?
Ένα κράνος το οποίο αναγράφει στο λουράκι του τις τυπικές προδιαγραφές αλλά σε περίπτωση ατυχήματος άνοιξε στα δύο και παραλίγο ο αναβάτης να συζητάει με τον Άγιο Πέτρο?
Ένα μηχανάκι το οποίο ο εισαγωγέας το προτείνει ως το καλύτερο της αγοράς αλλά μέσα σε δύο μήνες διαλύεται στα εξ των ων συνετέθη?
Ένα ανταλλακτικό το οποίο σπάει μετατρέποντας τον αναβάτη σε πιο πιστό Χριστιανό καθώς άναψε πολλές λαμπάδες για τη σωτηρία του?
Όταν το ίδιο ανταλλακτικό αντικαθίσταται με καινούργιο καθώς αποδίδεται σε αστοχία υλικού, και στη συνέχεια για δεύτερη συνεχή φορά το νέο αυτό ανταλλακτικό σπάει ξανά, κλονίζοντας το νευρικό σύστημα του αναβάτη σε υπερθετικό βαθμό?
Οι παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν αληθινά περιστατικά τις περιπτώσεις των οποίων έχει συγκεντρώσει η ΜΟΤ.Ε.Κ.
Και εμφανώς κάποιος αναρωτιέται ποιος φταίει για την πραγματική (όχι τυπική) κακή ποιότητα του προιόντος. Ο κατασκευαστής παραδίδει το προιόν με το καρτελλάκι του να αναγράφει τις προδιαγραφές τις οποίες πληροί. Ο εισαγωγέας το εισάγει και το εμπορεύεται με αυτές τις ίδιες προδιαγραφές. Ο καταναλωτής το αγοράζει με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, ότι είναι εντός προδιαγραφών. Ο τελευταίος τελικά καλείται να πληρώσει το τίμημα του φαύλου αυτού κύκλου όχι μόνο χρηματικά αλλά κάποιες φορές και με την ίδια τη ζωή του.
Το σημείο μηδέν το οποίο έχει διαφύγει τόσο στον καταναλωτή όσο και στον εισαγωγέα είναι ότι έχουν το δικαίωμα αμφότεροι να ζητήσουν εκ νέου ποιοτικό έλεγχο προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσον τα αναγραφόμενα πιστοποιητικά προδιαγραφών ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς προς το παρόν κανείς δεν το κάνει αφήνοντας στην τύχη ή στην ατυχία του μπορεί να πει κανείς τον κάθε καταναλωτή.