Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΚΡΑΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΔΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

O Γεν. Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου ενημερώνει ότι, κατόπιν σχετικών εγκυκλίων προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, έχουν διενεργηθεί και συνεχίζονται να διενεργούνται έλεγχοι σε επιχειρήσεις που διαθέτουν κράνη προς πώληση στην ελληνική αγορά, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Z3-654/04.09.06, ΦΕΚ 1389/B/14.09.06) που αφορά στην απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά κρανών και προστατευτικών όρασης που προορίζονται για οδηγούς και επιβάτες μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων, τα οποία δεν είναι σύμφωνα με τον κανονισμό R22 της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα κράνη που διατίθενται στην ελληνική αγορά πρέπει να φέρουν την κατάλληλη σήμανση, δηλαδή το διεθνές σήμα έγκρισης Ε (μέσα σε κύκλο και να συνοδεύεται από τον αριθμό που αντιστοιχεί στο συμβαλλόμενο Κράτος το οποίο χορήγησε την έγκριση τύπου) πχ.






Το σήμα αυτό βρίσκεται συνήθως στην ετικέτα που είναι σταθερά προσαρτημένη μέσα στο κράνος.
Ανάλογη σήμανση Ε πρέπει να φέρουν και τα διαφανή προστατευτικά όρασης των κρανών (VISORS).

Επιπλέον, τα κράνη που διατίθενται σε καταναλωτές πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένες πληροφορίες για τη χρήση τους καθώς και από πληροφορίες για τη φύλαξη και φροντίδα του προστατευτικού όρασης αυτών στην ελληνική γλώσσα.

Από τους μέχρι τώρα διενεργηθέντες ελέγχους των Υπηρεσιών Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Αιτωλοακαρνανίας, Αθηνών (Δυτ. Τομέας), Δυτικής Αττικής, Γρεβενών, Δράμας, Ηρακλείου, Λασιθίου, Τρικάλων και Πειραιά σε σαράντα δύο (42) επιχειρήσεις, τα αποτελέσματα που προέκυψαν σε σύνολο εκατόν τριάντα επτά (137) ελεγχθέντων τύπων κρανών έδειξαν τα εξής:

· Ενενήντα εννέα (99) βρέθηκαν να φέρουν την προβλεπόμενη σήμανση πάνω στο κράνος και να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης / συντήρησης στην ελληνική γλώσσα.

· Τριάντα ένα (31) βρέθηκαν να φέρουν την προβλεπόμενη σήμανση πάνω στο κράνος, χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης / συντήρησης στην ελληνική γλώσσα.

· Επτά (7) (σύνολο 43 τεμάχια) βρέθηκαν να μην φέρουν την προβλεπόμενη σήμανση πάνω στο κράνος και να μην συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης / συντήρησης στην ελληνική γλώσσα, με τις εξής εμπορικές ονομασίες:
• AERO DM201 • TKD Helmet • Hua Dun Helmet • SONIC • TGB • MAX
• CABER

Πρόκειται κυρίως για παλιά αποθέματα που εντοπίστηκαν στην αγορά από τους ελεγκτές και αποσύρθηκαν αμέσως από τα σημεία πώλησης καθώς ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους για τους χρήστες. Επειδή ορισμένα από αυτά μεταγενέστερης εισαγωγής κυκλοφορούν στην αγορά με τις ίδιες εμπορικές επωνυμίες, ενώ εν τω μεταξύ έχουν πιστοποιηθεί, οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουν αν τα κράνη που κατέχουν φέρουν το σύμβολο Ε και μόνο σε περίπτωση που αυτά δεν το φέρουν, τότε να μην τα χρησιμοποιούν, επειδή ενδέχεται να μην είναι ασφαλή.

Τα κράνη εκείνα που διατίθεντο χωρίς οδηγίες / πληροφορίες στην ελληνική γλώσσα δεσμεύτηκαν προσωρινά και αποδεσμεύτηκαν μετά την τοποθέτηση έντυπων οδηγιών με πληροφορίες στην ελληνική γλώσσα.

Στις επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις θα επιβληθούν κυρώσεις από τον Υπουργό Ανάπτυξης, όπως προβλέπονται από το Ν.2251/1994 «Προστασία Καταναλωτών».

Ο Γεν. Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου ενημερώνει τους καταναλωτές, ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, γιατί ενδεχομένως υπάρχουν παλαιά αποθέματα κρανών που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας. Επίσης, συνιστά στους καταναλωτές να μην αγοράζουν κράνη που διατίθενται χωρίς την απαιτούμενη σήμανση και χωρίς οδηγίες χρήσης/ συντήρησης στην ελληνική γλώσσα και επιπλέον να ζητούν από τις επιχειρήσεις εκμισθώσεως δικύκλων μοτοσικλετών να τους χορηγούν κράνη σύμφωνα με τις ανωτέρω προδιαγραφές ασφαλείας. Σε περίπτωση που εντοπίζουν κράνη που δεν συμμορφούνται με τα ανωτέρω, παρακαλούνται να ενημερώνουν σχετικά τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλέφωνο 1520, Γραμμή Καταναλωτή).