Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Τέλος εποχής για το αυτοκόλλητο σήμα των τελών κυκλοφορίας, καθώς οι περίπου 5,5 εκατ. κάτοχοι αυτοκινήτων από τις αρχές του 2013 θα πρέπει να έχουν μαζί τους μόνο την απόδειξη της τράπεζας ότι πλήρωσαν το ποσό που αναλογεί στον κυβισμό ή στους ρύπους του οχήματός τους. Όσοι δεν πληρώσουν, θα χρεωθούν το ποσό στον φόρο εισοδήματος του 2013 ως ληξιπρόθεσμη οφειλή μαζί με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις. 
Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για τις ημερομηνίες καταβολής των τελών είτε με έντυπο ειδοποιητήριο (πιθανότατα για εκείνους που υπέβαλαν χειρόγραφη φορολογική δήλωση), είτε μέσω του TAXISnet. 
Παράλληλα, αυτή την περίοδο στη ΓΓΠΣ γίνονται διασταυρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012, οι οποίες πραγματοποιούνται με βάση αντίστοιχο έλεγχο του 2008 και τα αρχεία των δηλώσεων εισοδήματος. Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν τον Σεπτέμβριο με ειδοποιητήριο να πληρώσουν τη διπλάσια αξία των τελών που αναλογούν στο αυτοκίνητό τους. 
Πάντως, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 να μπορούν να εξοφλούνται μέσω πιστωτικών καρτών σε τρεις έως και έξι άτοκες μηνιαίες δόσεις ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά και να περιοριστεί το φαινόμενο καταθέσεων πινακίδων κυκλοφορίας στις εφορίες στο τέλος του έτους. 
Νέο σύστημα
Ριζικά αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος διάθεσης των σημάτων στο τέλος του 2012, καθώς καταργούνται τα αυτοκόλλητα που τοποθετούνταν στα παρμπρίζ των οχημάτων και πλέον οι ιδιοκτήτες όλων των τύπων οχημάτων θα καταβάλουν το αντίτιμο που αναλογεί στο όχημά τους στις τράπεζες. 
Ειδικότερα το κόστος αποστολής των ειδοποιητηρίων αλλά και των αυτοκόλλητων σημάτων κοστίζει στο κράτος 80 εκατ. ευρώ και με το τωρινό σύστημα έχουν διαπιστωθεί πάρα πολλά κρούσματα παράνομης τοποθέτησης αυτοκόλλητου σήματος σε οχήματα που δεν έχουν καταβληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας. 
Το νέο σύστημα προμήθειας των Τελών Κυκλοφορίας θα είναι απλό και οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μεταβαίνουν στις τράπεζες με τη φορολογική τους δήλωση αλλά και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους ώστε οι υπάλληλοι να μη χρειάζεται να βεβαιώσουν ούτε τους φορολογήσιμους ίππους αν πρόκειται για παλιό Ι. Χ. ούτε τις εκπομπές ρύπων αν πρόκειται για καινούριο. Ετσι θα αποφευχθούν οι ουρές χιλιομέτρων που παρατηρούνται στις εφορίες τις τελευταίες ημέρες διάθεσης των Τελών ενώ παράλληλα δεν θα μπορεί να υπάρχει «νοθεία» στο τίμημα Τελών του κάθε οχήματος και οι επιτίδειοι δεν θα μπορούν να κολλάνε το σήμα ενός οχήματος 1. 000 κ. εκ. σε ένα super car ή λιμουζίνα με κινητήρα τεσσάρων ή πέντε λίτρων!
Σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί πως ο κάτοχος κάποιου Ι. Χ. έχει δηλώσει ψευδή στοιχεία για τον κυβισμό του οχήματός του θα εμπλέκεται η εφορία όπου θα μπλοκάρει την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης. . . ???
Πηγή: «ΗτΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: