Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ!

Με τίτλο «Ασκήσεις στυλ - Διασχίζοντας το χρόνο», έκθεση μοτοσικλετών που έχουν αντέξει στις φθορές του χρόνου, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών - Μουσείο Τεχνολογίας, ΝΟΗΣΙΣ.
Δώδεκα συλλεκτικές μοτοσικλέτες, κατασκευασμένες στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, παρουσιάζονται σε έναν πλαίσιο που προσπαθεί να σκιαγραφήσει τις παραμέτρους που συνθέτουν τη σχεδιαστική άποψη ή αλλιώς αυτό που αποκαλούμε «στυλ».
Από τον πρόγονο των μοτοσικλετών, το ξύλινο δίκυκλο (1790, Comte de Sivrac) που έμοιαζε σαν ξύλινο αλογάκι με ρόδες, χωρίς πεντάλ, φρένα και χωρίς καν τιμόνι, έχουν περάσει δύο αιώνες. Επί δύο αιώνες σχεδιάζονται δίκυκλα στα οποία εντάσσονται στοιχεία επηρεασμένα βαθιά από αναφορές στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Ένας συνδυασμός παραμέτρων - που είτε αφορά σε μοτοσικλέτες, έπιπλα, ρούχα ή οικιακές συσκευές- ενσωματώνει εμπειρίες, γνώσεις και προσδοκίες διαμορφώνοντας σχεδιαστική άποψη.
Ο συλλέκτης Παναγής Μαράτος στον οποίο ανήκει η συλλογή των μοτοσυκλετών που θα θαυμάσουμε στην έκθεση, αναφέρει: «Στα αντικείμενα αντανακλώνται οι άνθρωποι και η εποχή τους, οι καταστάσεις, οι ιδέες, οι χαρές και οι αγωνίες. Όπως σε κάθε προϊόν που σχεδιάζεται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έτσι και μέσα από τις μοτοσικλέτες της συλλογής μου διέκρινα τρεις τύπους σχεδιαστικής έμπνευσης που φαίνεται ότι ισχύουν πάντα: Η ρομαντική διάθεση, η υπέρ - πρακτικότητα και το ονειρικό "αεροδυναμικό" στυλ. Αυτοί οι τρεις διαχρονικοί τύποι σχεδιασμού απαντούν σε εσωτερικές αναζητήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, που αναμειγνύονται παράξενα στην καθημερινότητα μας δημιουργώντας τους επαναλαμβανόμενους κύκλους της μόδας και των τάσεων. Το ξεχωριστό "στυλ της εποχής".
Πληροφορίες: ΝΟΗΣΙΣ, 6ο χμ Θεσσαλονίκης - Θέρμης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου και έχει ελεύθερη είσοδο. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 11.00 - 14.30, Σάββατο: 13.30 - 20.30 και Κυριακή: 11.30 - 18.30.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: