Απόσπασμα από το Blog Κουβεντούλες:
Μια εμπειρία χωρίς προηγούμενο καταγράφεται σε μια βραζιλιάνικη πόλη, όπου οι πολίτες πήραν στα χέρια τους την κατάσταση, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Μια εμπειρία χωρίς προηγούμενο καταγράφεται σε μια βραζιλιάνικη πόλη, όπου οι πολίτες πήραν στα χέρια τους την κατάσταση, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Να, ένα απόσπασμα από ένα άρθρο της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς»:
«Οι οργανώσεις που εξειδικεύονται σε θέματα διαφθοράς γνωρίζουν πως ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν τα βασανιστήρια και οι αστυνομικές αυθαιρεσίες δεν είναι η αύξηση των ποινών αλλά ο περιορισμός των ευκαιριών για τέτοιες πράξεις, και το μόνο πραγματικά αποτελεσματικό είναι η εγκατάσταση κάμερας σε όλα τα αστυνομικά τμήματα. Εχουν βαρεθεί να εξηγούν πως όταν έχει διαπραχθεί κάποιο περιστατικό διαφθοράς, οι πολίτες δεν έχουν καμία πιθανότητα να πάρουν πίσω τα χρήματα που εξανεμίστηκαν και πως ο αγώνας κατά της διαφθοράς, ενεργός ή παθητικός, απαιτεί προληπτικά μέτρα, δηλαδή ενημέρωση. Αυτές οι οργανώσεις δεν σταματούν να το λένε και να το αποδεικνύουν, προβάλλοντας τις εμπειρίες των σκανδιναβικών χωρών, που είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες στον κόσμο.
Οι νόμοι για την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση δεν είναι ένα προνόμιο μόνο για τους δημοσιογράφους, αλλά ένας μηχανισμός προφύλαξης των πολιτών που κάθε μέρα αναδεικνύεται και πιο αναγκαίος. Αρκεί να εμφανίζονται στο Διαδίκτυο όλα τα κείμενα σχετικά με τη δημόσια διαδικασία, πρακτικά συσκέψεων, σχέδια, προγράμματα, αλληλογραφία, τεχνικές αναφορές, επιστημονικές μελέτες ή άλλα έγγραφα που χρηματοδοτούνται από τους πολίτες, ώστε όλοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση. Ακόμη κι έτσι δεν μπορούμε να εξαλείψουμε εντελώς περιπτώσεις διαφθοράς, αλλά οι κοινωνίες που διαθέτουν νόμους αυτού του τύπου είναι σε θέση να εμποδίσουν το μεγαλύτερο μέρος τους.
Εως ότου υιοθετηθούν τέτοιοι νόμοι σε όλα τα κράτη, μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα την περίπτωση μια βραζιλιάνικης πόλης, της Μαρινγκά. Οι κάτοικοι απαυδισμένοι απ' το να βλέπουν την κλοπή του δημόσιου χρήματος, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να πάψουν να ικανοποιούνται με την τιμωρία ορισμένων μόνο από τους διεφθαρμένους δημόσιους υπάλληλους. Οι ενώσεις των εμπόρων, των τοπικών δικηγόρων, το πανεπιστήμιο και τα μέλη του Rotary και του Lions Club ίδρυσαν μια δική τους ένωση που την ονόμασαν «Κοινωνία ηθικά υπεύθυνη», η οποία διαπραγματεύτηκε με τις τοπικές αρχές την πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα του Δήμου. Πεισμένοι για την αναγκαιότητα να δράσουν με προληπτικό τρόπο για να εμποδίσουν τις κάθε είδους ατασθαλίες, έμποροι, δικηγόροι και πανεπιστημιακοί της Μαρινγκά διέθεσαν τον ελεύθερο χρόνο τους στη μελέτη όλων των εγγράφων του Δήμου.
Αποτέλεσμα: όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση διαφθοράς τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ο Δήμος εξοικονόμησε 5 εκατομμύρια δολάρια στους πρώτους εννέα μήνες του 2009. Αλλες τριάντα πέντε πόλεις υιοθέτησαν αυτό το παράδοξο σύστημα και η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPALC) απένειμε, τον περασμένο Νοέμβριο, στην επιτροπή της Μαρινγκά το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού για τις Κοινωνικές Εμπειρίες και Καινοτομίες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου