Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ

Πλαφόν στην τιμή των καυσίμων στα διυλιστήρια ζητούν οι βενζινοπώλες, αντιδρώντας στην επιβολή μονομερούς πλαφόν στις τιμές της λιανικής. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι βενζινοπώλες, σε επιστολή τους στα αρμόδια υπουργεία, ζητούν ενιαία τιμή καυσίμων σε κάθε στάδιο, για τους καταναλωτές, τους βενζινοπώλες, τις εταιρείες και τα διυλιστήρια, καθώς μόνο έτσι θα γίνει δυνατός ο έλεγχος των τιμών σε περίοδο κρίσης και θα προστατευθεί ο καταναλωτής.
Ακόμη, η ΟΒΕ καλεί τους καταναλωτές να σταθούν στο πλευρό των βενζινοπωλών, τονίζοντας ότι «η αισχροκέρδεια σε βάρος τους γίνεται αλλού και πρώτα με την άγρια φορολογία του κράτους που ξεπερνά το 60% της τιμής!».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση των βενζινοπωλών αναφέρει τα εξής:
«Η εσπευσμένη επιβολή μονομερούς πλαφόν στις τιμές της λιανικής, σε ορισμένους νομούς της χώρας, στο όνομα της προστασίας του καταναλωτή, έδειξε ήδη από τη πρώτη μέρα τις παρενέργειες μιας ετεροβαρούς απόφασης. Πολλά πρατήρια αγόρασαν πάνω από τη τιμή του πλαφόν και τώρα καλούνται να πουλήσουν κάτω από τη τιμή αγοράς. Η βιωσιμότητα αυτών των πρατηρίων τίθεται σε άμεσο κίνδυνο και όπως σημειώσαμε και σε προηγούμενο δελτίο τύπου, γράφεται γι αυτά «ο θάνατος του εμποράκου»!
Είναι να απορεί κανείς γιατί η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ελέγξει τις τιμές χονδρικής και διυλιστηρίου. Τι είδους προστασία θα προσφέρει στους καταναλωτές όταν αφήνει ανεξέλεγκτες τις τιμές αυτές και θέτει πλαφόν μόνο στη λιανική αφού πρώτα αποδεχτεί ασυζητητί τις τιμές των εταιριών. Τι συμφέροντα εξυπηρετεί και δεν αγγίζει αυτά τα επίπεδα; Ρίχνει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών για να τους πείσει ότι τους προστατεύει και νομιμοποιεί τη ληστεία που γίνεται σε βάρος τους πριν τη λιανική.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα άρνησης να θιγούν τα μεγάλα συμφέροντα από τη κυβέρνηση είναι και η μη επιβολή πλαφόν στα πρατήρια των εθνικών αυτοκινητοδρόμων που τα κατέχουν μεγάλες εταιρείες, σε μια περίοδο που οι καταναλωτές θα κινηθούν έντονα για τις γιορτές του Πάσχα και με διαπιστωμένη την κατά πολύ ακριβότερη τιμή από τις μέσες. Με δυο μέτρα δυο σταθμά η κυβέρνηση επιχειρεί να μας πείσει ότι προστατεύει τους καταναλωτές!
Τέλος για του λόγου το αληθές περί της ασυδοσίας στις τιμές χονδρικής, αναφέρουμε ότι σήμερα, με βάση το δελτίο τιμών που εκδόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, το μέσο κέρδος των εταιρειών ανέρχεται σε 5,5 λεπτά ανά λίτρο (4%) ενώ το μέσο κέρδος των πρατηρίων ανέρχεται σε 5,2 λεπτά (3,6%)! Σε ποια χώρα του κόσμου το κέρδος της χονδρικής είναι μεγαλύτερο από το κέρδος της λιανικής; Πως είναι δυνατόν να προστατέψει η κυβέρνηση τον καταναλωτή όταν επιτρέπει, σε περίοδο κρίσης, στις εταιρείες να διαμορφώνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές επιβάλλοντας πλαφόν μόνο στις τιμές λιανικής;
Η θέση μας είναι πάγια και για μια ακόμη φορά την επαναλαμβάνουμε: ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΑΔΙΟ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ, ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ. Μόνο έτσι θα γίνει δυνατός ο έλεγχος των τιμών σε περίοδο κρίσης και μόνο έτσι μπορεί να προστατευθεί ο καταναλωτής.
Η ΟΒΕ καλεί τη κυβέρνηση να βάλει πλαφόν σε όλα τα στάδια. Προς τούτο ζήτησε με επείγον έγγραφό της συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και υπέβαλε υπόμνημα για τη τροποποίηση του νόμου για το πλαφόν.
Η ΟΒΕ καλεί τους καταναλωτές να σταθούν στο πλευρό των βενζινοπωλών. Η αισχροκέρδεια σε βάρος τους γίνεται αλλού και πρώτα με την άγρια φορολογία του κράτους που ξεπερνά το 60% της τιμής!»
ΠΗΓΗ: http://www.reporter.gr/

Σχετικές αναρτήσεις ΜΟΤΕΚ: http://mot-e-k.blogspot.com/2009/06/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: