Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία 2006/126/ΕΚ της ΕΕ, που θα τεθεί σε ισχύ στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ, από το 2013, προτείνονται σημαντικές αλλαγές για τη χορήγηση διπλωμάτων οδήγησης μοτοσικλέτας. Τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς το ελληνικό κράτος δεν προτίθεται να ακολουθήσει την οδηγία κατά γράμμα, αλλά έχει βάλει σκοπό να την αλλάξει! Η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2006 είχε εκδώσει οδηγία που προέβλεπε χαμηλότερα όρια ηλικίας για την οδήγηση μοτοσικλέτας. Στις 19/1/2013, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να εναρμονιστεί με την οδηγία αυτή. Κι όμως, οι Έλληνες νομοθέτες διαφωνούν κάθετα με τα χαμηλά όρια ηλικίας και έτσι ετοίμασαν κιόλας ένα Προεδρικό Διάταγμα που θα τα αλλάξει!

Πιο αναλυτικά δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τα εξής:
Α. Τα χαμηλά όρια ηλικίας.
- Ξεχάστε λοιπόν το μοτοποδήλατο στα 14. Οι Έλληνες θα συνεχίσουν να παίρνουν το δίπλωμα στα 16.
- Για το Α1 (νέα κατηγορία, 125 κ.εκ. απόδοσης έως 14,6 hp) το όριο πηγαίνει στα 18 για τους Έλληνες, από τα προτεινόμενα 16 της οδηγίας.
- Για το δίπλωμα Α2 (νέα κατηγορία, χωρίς όριο στα κυβικά, απόδοσης έως 33 hp) το όριο για τους… άλλους Ευρωπαίους είναι τα 20. Στην Ελλάδα θα είναι τα 22 χρόνια.

Β. Τρόπος εξέτασης.
Η οδηγία αναφέρει ως απαιτούμενο, έξτρα ώρες μαθημάτων, αλλά και πρακτικές εξετάσεις για τη μετάβαση από τη μία κατηγορία στην άλλη. Ωστόσο, δεν καθορίζει τον τύπο των εξετάσεων! Έτσι, αντί να μαθαίνει κανείς διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με την κατηγορία του διπλώματος, μάλλον θα δούμε μια απλή επανάληψη των ίδιων εξετάσεων στις διαφορετικές κατηγορίες και όχι ουσιαστικές γνώσεις π.χ μαθήματα ασφαλούς οδήγησης.

Γ. Κόστος εξετάσεων.
Φυσικά, με βάση τα παραπάνω (περισσότερα διπλώματα, με αντίστοιχα περισσότερα παράβολα, συν τα έξτρα δίδακτρα για τα θεωρητικά μαθήματα και το αντίτιμο για τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις οδήγησης) σημαίνουν σημαντική αύξηση του χρηματικού αντίτιμου που θα πρέπει να καταβάλλει ο μοτοσικλετιστής, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Πηγή: mototriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: