Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΑΓΟΡΑΖΩ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ - ΠΡΟΣΕΧΩ!


H αγορά του μεταχειρισμένου μπορεί να παρουσιάσει μεγάλες ευκαιρίες, αλλά την ίδια στιγμή και να ξεγελάσει. Παρουσιάζουμε μια λίστα με βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε οπωσδήποτε:

1. Τα πλαστικά πρέπει να εφάπτονται και οι αποστάσεις μεταξύ τους να είναι ίσες κι όχι άνισες έχοντας κενά. Αυτό δείχνει ότι κάποτε έπεσε κάτω, χωρίς απαραίτητα να έχει πάθει ζημιά. 
2. Αν, από την άλλη, τίποτα δεν φανερώνει πτώση, ρίξτε μια ματιά στα stop της τιμονόπλακας, καθώς είναι κάτι που δεν μπορεί να κρυφτεί, δηλαδή σημάδι από το απότομο χτύπημα του τιμονιού από την τούμπα.
3. Εννοείται ότι σημάδια όπως αυτά δεν προέρχονται από το parking που ακουμπούσε στον τοίχο καθώς έμπαινε. Πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις για περαιτέρω έλεγχο.
Γρατζουνισμένο αντίβαρο
Γρατζουνισμένος καθρέπτης
4. Θα έπρεπε να δείχνουν κάπως έτσι. 
5. Στη συνέχεια, αυτό που κάνουν όλοι, ανεξαιρέτως, είναι να κοιτάξουν το κοντέρ. Αυτό που δεν βλέπουν, είναι η κλειδαριά της, η οποία φανερώνει συχνή χρήση ή αντικείμενα στο μπρελόκ. Αν υποθέσουμε ότι η χρήση ήταν συχνή θα πρέπει τα χλμ. να συμβαδίζουν με την εμφάνιση της κλειδαριάς. 
6. Κάτι άλλο που μπορεί να μας πει για την ιστορία της μοτοσικλέτας, είναι τα κενά στις μανέτες. Αν έχουν μπόσικα, τότε έχει αρκετά χλμ., όπως και το λεβιέ του φρένου. 
7. Επίσης, τα δισκόφρενα πρέπει να συμβαδίζουν με τα χιλιόμετρά της.
Eίναι σχεδόν καινούργια, μάλλον απίθανο για μοτοσικλέτα του ’96, άρα έχει γίνει αλλαγή 
Eίναι μία λογική φθορά για τα 42.000 χλμ. που έχει διανύσειi
8. Κάτι άλλο που θέλει έλεγχο είναι τα παξιμάδια σύσφιξης του λαιμού. Αν είναι πειραγμένα, φαίνονται, ενώ θα έπρεπε να είναι όπως στη δεύτερη φωτογραφία. Αυτό μας δείχνει ότι για κάποιο λόγο λύθηκε. Γιατί; Μάλλον απίθανο να αλλάχτηκαν από φυσική φθορά ακόμα και για μοτοσικλέτα δεκαετίας. Η απάντηση είναι ή ότι ο πρώην ιδιοκτήτης έκανε κακή χρήση (σούζες, κ.λπ.) ή ότι έπρεπε να αλλαχτούν γιατί η μοτοσικλέτα όταν έπεσε κάπου βρήκε (όπως π.χ. σε αυτοκίνητο) και απλά τα ρουλεμάν πήραν την κρούση και όχι ο λαιμός ή τα πιρούνια.


Πειραγμένα παξιμάδια λαιμού
Σωστά παξιμάδια λαιμού

Ένας προσεκτικός οπτικός έλεγχος στα μηχανικά μέρη θα μας σώσει από μπελάδες. Κεφαλή, κάρτερ, λεβιές ταχυτήτων και φρένου μπορούν να φανερώσουν ελαττώματα της μοτοσικλέτας και κακής χρήσης....

1. Η κεφαλή της μοτοσικλέτας στο σημείο που πατάει στον κύλινδρο πρέπει να είναι καθαρή, χωρίς λάδια. Σε αντίθετη περίπτωση, κρύβει προβλήματα και καλό είναι να ξανασκεφτείτε την αγορά. 
2. Τα καπάκια της μοτοσικλέτας είναι εκτεθειμένα σε πτώσεις. Ελέγξτε για γρατζουνιές, διαρροές ή χτυπήματα που μπορεί να προέρχονται από πτώσεις. Αν η μοτοσικλέτα είναι enduro, είναι λογικό να έχουν ξεβάψει από τις μπότες του αναβάτη. 
3. Η βάση κυλίνδρου ακουμπάει στο κάρτερ και στεγανοποιείται με μια φλάντζα. Μια προσεκτική ματιά θα φανερώσει τυχόν χρήση φλαντζόκολλας, κάτι που υποδηλώνει ότι το μοτέρ έχει ανοιχτεί και επισκευαστεί. 
4. Ο λεβιές των ταχυτήτων δεν στραβώνει από κακή χρήση, αλλά μόνο ύστερα από πτώση. Ένας έλεγχος θα αποκαλύψει τυχόν προβλήματα. Επίσης, κατά την οδήγηση πρέπει οι ταχύτητες να αλλάζουν ομαλά, χωρίς δυσκολία. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα στο κιβώτιο. 
5. Το καρμπιρατέρ της μοτοσικλέτας, αν έχει κάποιο πρόβλημα, θα γίνει αντιληπτό μόνο κατά την οδήγηση. Οπτικά, το μόνο που θα μπορούσατε να εντοπίσετε είναι τυχόν διαρροές καυσίμου είτε από το κάτω μέρος του είτε από τα σωληνάκια που φεύγουν από το καρμπιρατέρ. 
6. Η βάση του μοτέρ πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Εάν υπάρχουν ρωγμές ή σκουριές, καλό είναι να αποφύγετε την αγορά της συγκεκριμένης μοτοσικλέτας. Τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να προξενήσουν έντονους τριγμούς σε αυτήν, καθώς και προβλήματα στην ευστάθεια. 
7. Τα δόντια από το πίσω γρανάζι πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Εάν είναι μυτερά και με ελαφριά κλίση, τότε χρήζουν αλλαγής, ΜΑΖΙ με την αλυσίδα και το εμπρός γρανάζι. Άρα μιλάμε για ένα έξτρα έξοδο, πάνω από 100 ευρώ (για μοτοσικλέτες).
8. Η γκαζιέρα πρέπει να έχει μικρό τζόγο. Δεν πρέπει κατά το άνοιγμα να αισθανθείτε μεγάλη νεκρή διαδρομή. Επίσης, πρέπει όταν αφήσετε το γκάζι ενώ είναι ανοικτό, να επιστρέψει απότομα στη φυσιολογική του θέση, κάνοντας το χαρακτηριστικό "τακ" στο στοπ της γκαζιέρας. Εάν μένει ανοικτό ή επιστρέφει αργά, σημαίνει ότι δεν έχει συντηρηθεί σωστά ή ότι υπάρχει πρόβλημα στην ντίζα γκαζιού. 

9. Ένας οπτικός έλεγχος στο λαιμό της εξάτμισης και το τελικό μπορεί να φανερώσει σκουριές. Κάτι τέτοιο μαρτυρά ότι η μοτοσικλέτα βρισκόταν κοντά σε θάλασσα και το αλάτι οξείδωσε το μέταλλο. 

Tips για προχωρημένους
• Αν το προσεκτικό, οπτικό ψάξιμο της μοτοσικλέτας σάς ψήσει, ζητήστε από τον ιδιοκτήτη να κάνετε μια βόλτα. 
• Όταν ο κινητήρας δουλεύει στο ρελαντί, δεν πρέπει να ακούγονται περίεργοι θόρυβοι ή τριγμοί. 
• Στις ξερογκαζιές με νεκρά, πρέπει να ανεβάζει στροφές χωρίς μπουκώματα ή σκασίματα από την εξάτμιση. 
• Ταπώστε με το χέρι σας την εξάτμιση, ώστε να ακούσετε τυχόν μηχανικούς θορύβους’.
• Όταν οδηγείτε τη μοτοσικλέτα, χαλαρώστε τα χέρια από το τιμόνι και τσεκάρετε αν έχει την τάση να στρίβει αριστερά ή δεξιά.

Πηγή: www.mototriti.gr - Αγοράζοντας μεταχειρισμένο, Μέρος 1ο και 2ο

Δεν υπάρχουν σχόλια: