Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 2011


«Ένας συνταξιούχος καθηγητής τέχνης ξεναγεί αλλοδαπούς επισκέπτες ενός μουσείου με ευρωπαϊκά αριστουργήματα, ένας μαθητής λυκείου διαβάζει σε παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ένας παλιός ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας προπονεί τα παιδιά της γειτονιάς...»

Μερικά στατιστικά στοιχεία:

• 100 εκατομμύρια ευρωπαίοι αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο και τις γνώσεις τους για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, πιστεύοντας ότι «υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να αλλάξουμε τα πράγματα»

• 3 στους 10 ευρωπαίους, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, δηλώνουν ότι επιδίδονται σε κάποια εθελοντική δραστηριότητα.

Με την ελπίδα να αποτελέσει για πολλούς, αφετηρία νέας στάσης ζωής με άξονα τον ανθρωπισμό γιορτάζεται αυτό το έτος το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού το 2011.

Οι στόχοι του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011 περιλαμβάνουν:

1. μείωση των εμποδίων για τον εθελοντισμό στην ΕΕ,

2. ενίσχυση των οργανώσεων και βελτίωση της ποιότητας του εθελοντισμού,

3. ευαισθητοποίηση όσον αφορά την αξία και τη σημασία του, καθώς και

4. αναγνώριση των εθελοντικών δραστηριοτήτων.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην κατάρτιση των εθελοντών, στην πιστοποίηση και τη διασφάλιση της ποιότητας, καθώς και στην εξεύρεση των κατάλληλων εθελοντικών ευκαιριών για τους δυνητικούς εθελοντές.

Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει νέες πρωτοβουλίες δικτύωσης, ευρωπαϊκής εμβέλειας με σκοπό την προώθηση των διασυνοριακών ανταλλαγών και συνεργειών ανάμεσα σε εθελοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς, ιδίως επιχειρήσεις.

Χωρίς αμφιβολία το 2011 θα είναι μια ξεχωριστή χρονιά για τις εθελοντικές οργανώσεις καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινάει το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού με το σύνθημα «Εθελοντές! Κάνε τη διαφορά» και τα Ηνωμένα Έθνη γιορτάζουν την 10η επέτειο του Διεθνούς Έτους Εθελοντισμού.

Η δέσμευση προσφοράς εθελοντών σε ανθρωπιστικές δράσεις αποδεικνύει στην πράξη ότι υπάρχουν άνθρωποι που οραματίζονται και διεκδικούν την ισότητα, την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής, της ανθρώπινης επικοινωνίας, της αλληλεπίδρασης, αντιστέκονται στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χωρίς προκαταλήψεις έρχονται σε επαφή και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη εμπιστοσύνης, αμοιβαιότητας και υπευθυνότητας βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργικότητα.


Επίσημος ισότοπος εθελοντισμού της Ευρωπιακής Ένωσης:

Δικτυακός τόπος της "Ενωσης" εθελοντικών οργανώσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια: